القائمة الرئيسية

الصفحات

الكشري الاسكندراني علي طريقة ناني Alexandrian Koshari on Nani way

 

الكشري الاسكندراني علي طريقة ناني

الكشري الاسكندراني علي طريقة ناني Alexandrian Koshari on Nani way

للكشري مكانة كبيرة في حياة المصريين، ويتفق الجميع على الطرق التي يُصنع بها، ولكن هناك نوع من الكشري ذو الشعبية الكبيرة في أغلب البيوت المصرية، ومع ذلك فلن تجده أبدًا في أي مطعم، أو عربة طعام شعبية، وهو مشهور بشكل كبير في مدينة الإسكندرية، ويعرف باسم الكشري الإسكندراني.

هذا النوع من الكشري مصنوع من الأرز والعدس الأصفر فقط، وهو منتشر في المطابخ الإسكندرانية، وله تاريخ أقدم من ذلك بكثير، ورغم ارتباطه بالمصريين ووصفه بأنه أكله شعبية مصرية، إلا أن التاريخ يخبرنا أن جذوره ليست مصرية.

الكشري الإسكندراني
لا أحد يعرف بالتحديد تاريخ الكشري الإسكندراني، ومن اخترعه، لكن الرحالة الشهير أبن بطوطة ذكر عبر كتابة الأشهر "رحلة ابن بطوطة تحفة النظار"، إن الهنود كانوا يطبخون نوع من الكشري المصنوع من العدس بني اللون المعروف باسم "عدس بجبة" مع الأرز، وكانوا يتناولونه بجانب السمن واسمه الكوتشري.

المقادير

2 كوب ارز

كوب عدس اصفر

ملعقة ملح

2 ملعقة زيت

2 كوب ماء

الطريقة

1.      نقوم بغسل الارز و العدس معا و تصفيتهم جيدا

2.      و في حلة علي النار نقوم بوضع القليل من الزيت و نضع عليهم الارز و العدس و القليل من الملح و نقم بالتقليب جيدا

3.      نسخن كوبين الماء في حلة علي النار حتي درجة الغليان

4.      نضع مقدار الماء علي خليط الارز و العدس و نتركهم علي نار هادئة حتي النضج

 

و بالهناء و الشفاء 

و في النهاية ان اعجبكم المحتوي برجاء ترك رسالة لطيفة توضح لنا ذلك و اتمني لكم السعادة

 

و الان سنقوم بشرح الطريقة باللغة الانجليزية حتي تصل الي جميع الناس

 


And now we will explain the method in English so that it reaches all people

Now in ENGLISH


Alexandrian Koshari on Nani way

Koshary has a great place in the lives of Egyptians, and everyone agrees on the ways in which it is made, but there is a type of koshari that is very popular in most Egyptian homes, yet you will never find it in any restaurant, or popular food truck, and it is very famous in the city of Alexandria, and it is known as the Alexandrian koshari.

This type of koshari is made from rice and yellow lentils only, and it is widespread in Alexandrian kitchens, and it has a much older history, and although it is associated with the Egyptians and described as an Egyptian popular food, history tells us that its roots are not Egyptian.

Alexandrian Koshari

No one knows exactly the history of Alexandrian koshari, and who invented it, but the famous traveler Ibn Battuta mentioned through writing the months "Ibn Battuta's Journey Tuhfat Al-Nazar", that the Indians used to cook a type of koshari made of brown lentils known as "lentils meal" with rice, and they ate it next to ghee and its name is Kutchery.

 

Ingredients

2 cups rice

cup yellow lentils

Spoon salt

2 tbsp oil

2 cups water

method

1. Wash the rice and lentils together and drain them well

2. In a pot on the fire, we put a little oil and put rice and lentils and a little salt and stir well

3. Heat two cups of water in a pot on the fire until it boils

4. Put the amount of water on the rice and lentil mixture and leave them on low heat until maturity

 

Bon Appetit

And in the end if you like the content please leave a nice message explaining that to us and I wish you happiness

تعليقات